„Евроинс“ купи „Интерамерикан България“

Очаква се сделката да бъде завършена през втората половина на 2013 г.

356 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Застрахователният подхолдинг на "Еврохолд" - "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ) постигна споразумение със собственика на българските дружества на "Интерамерикан" за придобиването на "Интерамерикан България" и "Интерамерикан Животозастраховане". Продавач Achmea ("Ахмеа") - досегашният холандски собственик на "Интерамерикан", стана ясно от съобщения до инвеститорите на двете дружества.

Подписаният договор за сделката на двете компании, опериращи на българския пазар, касае прехвърляне на застрахователните дейности на Achmea в България. Очаква се сделката да бъде завършена през втората половина на 2013 г. след одобрение на регулаторните органи.

"Сделката е резултат от стратегията ни за развитие на международния бизнес на Achmea. Възнамеряваме да инвестираме в големи компании в нашата основна сфера на дейност общо застраховане и здравно осигуряване, които работят чрез директни канали за продажба или посредством банкови продукти. Уверени сме, че с подкрепата на "Евроинс Иншурънс Груп" "Интерамерикан" ще продължи развитието си на разрастващия се български застрахователен пазар и ще продължи да работи в услуга на клиентите и акционерите на дружеството", коментира Вилем фан Даун, председател на Управителния съвет (УС) на Achmea.

"Доволни сме, че постигнахме съгласие с Achmea по покупката на "Интерамерикан България". С тази сделка "Евроинс Иншурънс Груп" ще придобие всички застрахователни лицензи - за общо и животозастраховане, и здравно осигуряване. Дружеството ще може да предложи на настоящите и бъдещите си клиенти пълна гама комбинирани застрахователни продукти. Радваме се, че с тази сделка застрахователната група продължава стратегията си за развитие", добави изпълнителният директор на "Евроинс" Кирил Бошов.

Настоящият изпълнителен директор на "Интерамерикан България" Доминик Боден прие да остане в дружеството и при новия собственик.

Подкрепи Economic.bg