Южна Корея и САЩ подписаха ново военно споразумение

Договорът ще позволи на двете страни да дадат колективен отговор на провокации от страна на Северна Корея

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Правителството на Южна Корея обяви, че е сключен нов военен договор между Сеул и Вашингтон, предаде AFP. Новото споразумение е подписано на 22 март.

„Споразумението ще позволи на двете страни да дадат колективен отговор на провокации от страна на Северна Корея”, обяви говорителят на военното ведомство на азиатската страна Ким Мин Сок. Предишното военно споразумение между Сеул-Вашингтон датира от 1953 г. и предвижда намеса на Щатите само в случай на по-сериозен конфликт между двете корейски държави.

През изминалата седмица Северна Корея заплаши с удар по американски военни бази в Япония и на остров Гуам. Причина за заплахата е използването на ядрено въоръжени бомбардировачи В-52 в съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, което Пхенян определи като „нагла провокация”. Пентагонът потвърди, че бомбардировачи В-52, излетели от военновъздушната база "Андерсън” на остров Гуам, са участвали в съвместни военни учения с Южна Корея.

„Не можем да толерираме САЩ да провеждат учения за ядрени удари, посочвайки нас за цел и прокламирайки ги като силни предупредителни послания,” заяви тогава говорител на севернокорейската армия и предупреди, че база „Андерсън” и военноморските бази на основния японски остров Окинава са в обхвата на ракетите на КНДР.

Подкрепи Economic.bg