БСК: Над 40% от младите са безработни

Първенци сме в ЕС по ръст на единичните разходи за труд и по нарастване на реалния ефективен валутен курс, отбеляза Димитър Бранков

3620 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Реалната безработица сред младите хора е над 40%. Това заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков, предаде БГНЕС.

„Младежката безработица надхвърля 30%. Заедно с обезкуражените лица този процент надхвърля 40%. Реалната безработица сред всички лица в работоспособна възраст пък надхвърля 18%”, отбелязва Бранков. Като проблем номер едно на икономиката, той изтъква именно продължаващите проблем с работните места.

„Първенци сме в ЕС по ръст на единичните разходи за труд и по нарастване на реалния ефективен валутен курс и двата показателя дефинират загуба на конкурентоспособност”, коментира още Бранков. Той припомни, че БСК не подкрепя идеята за въвеждането насекторни минимални работни заплати. „Няма как да се съгласим по административен път това да се случва, това означава да отворим комитет по труда с постоянно анализиране на много индикатори в рамките на отделни икономически дейности. Апелираме за повече прагматизъм и реализъм за това от какво имаме нужда в момента”, заяви Бранков.

Димитър Бранков допълни още, че страната ни е на последно място в ЕС по гъвкави форми на заетост. „Докато в ЕС заетостта на намалено работно време през 2011 г. е била 19.,5%, в България този процент е 2.4, наетите на втори трудов договор средно в ЕС са 3.8%, а в България – 0.4%.

Зам.-председателят на БСК участва в конференция на тема „Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост”, организирана от Центъра за икономическо развитие. 

Подкрепи Economic.bg