Архитектът на Tata Group

В едно от редките си интервюта на бизнес форум в Амстердам, Холандия, Ратан Тата говори за предизвикателствата пред конгломерата, ситуацията в Индия, бедността, отговорността на бизнеса и бъдещето.

3761 ~ 1 мин. четене

Ратан Навал Тата, роден на 28 декември 1937 г., е индийски бизнесмен и председател от 1991 г. на базирания в Мумбай конгломерат Tata Group. Тата е и член на видната фамилия Тата - индийски индустриалци и филантропи. През 2012 година обаче той напуска компанията и в момента е почетен председател.


Тата е син на Навал Тата, който се разделя с жена си в средата на 40-те години на миналия век, когато Ратан е на едва седем, а по-малкият му брат Джими - на 5. Тата започва обучението си в Бомбай, а по-късно завършва бакалавърска степен по архитектура и строително инженерство от университета „Корнел” през 1962 г., когато и започва кариерата си в групата Тата. Ратан често описва тази специалност като ключова за управленските му способности в конгломерата. „Архитектурата освен абстрактно понятие може и да предостави основна подготовка за всякакви бизнеси. В такава специалност винаги се сблъскваш с проблеми, които трябва да разрешиш. А за да го направиш, трябва да навлезеш в проблема, да го разбереш, да направиш план и да го приложиш ефективно. По това архитектурата и животът си приличат.”

Повече четете в новия брой на списание "Икономика"

Подкрепи Economic.bg