Южна Корея влага £900 млн. в 5G-мрежа до 2020 г.

Сеул планира да изпревари Китай, САЩ и ЕС по въвеждане на пилотната технология

Да сваляш филм за 1 секунда?

172 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Република Южна Корея лансира амбициозна програма за разширяване на своята инфраструктура за мобилен интернет до 5G до 2010 г., съобщават световните медии.

През следващите шест години страната ще вложи около 1,5 трлн вона или 900 млн. британски лири (около 2,1 млрд. лв.), за да въведе в експлоатация национална 5G мрежа, която ще представлява следващата епоха на мобилния трафик на данни.

Според британския в. The Daily Mail ("Дейли мейл") правителството на страната се надява на активно сътрудничество от водещите телеком оператори - SK Telecom и Korea Telecom както и на водещите корейски производители на мобилни устройства като Samsung and LG.

„Ние подсилихме нашата икономика чрез въвеждането на 2G през 90-те години, през 2000 г. - с 3G и с 4G технологията през 2010 г.", обяви Министерството на науката на Южна Корея.

Оттам са категорични, че сега е времето изпреварващо да се инвестира в разширяването на 5G мрежата за данни. Първата тестова фаза ще започне през 2017 г., а в съответствие с плановете до 2020 г. мрежата трябва да е налична за всички мобилни оператори и техни клиенти.

5G-технологията е следващият крайъгълен камък в индустрията на предаването на мобилни данни след UMTS и LTE. Очакванията са, че 5G-услугите ще са с 1 000 пъти по-бързо изпълнение, отколкото сегашната технология, което ще направи възможно свалянето на пълнометражен филм за секунди.

Който иска да свали днес подобен по обем файл (от около 800 мегабайта), ще има нужда от поне 40 секунди, ако ползва стандарта 4G. В допълнение технологията 5G ще бъде достатъчно надеждна, за може например да позволява сърфиране на борда на влакове със скорост от над 500 км / час.

Обявеният сега амбициозен инвестиционен план на южнокорейците, които и в момента разполагат с най-бързата мрежа за данни в света, са най-високите по обем инвестиции в последните години.

През миналата година обаче Китай обяви, че неговият пионер в телекомуникационното оборудване Huawei планира да предложи 5G мрежа също до 2020 г. За тази цел групата ще вложи приблизително 600 млн. долара. Предвид нарастващите усилия в Европа (на Стария континент са предвидени вложения в размер на 900 млн. долара) и САЩ за разработване на 5G мрежа, азиатските страни очевидно не искат да губят време.

Подкрепи Economic.bg