Станишев обещава децентрализация на бюджета за общините

Кабинетът "Орешарски" е спасил 0,5 млрд. лв. европари, изтъква лидерът на БСП

84 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев обещава процесът на децентрализация относно фиансновата политика на общините да продължи при по-нататъшната работа на кабинета "Орешарски".

"Процесът на децентрализация, който бе рестартиран, още с началото на дейността на кабинета Орешарски, през тази година ще се задълбочи. Ще подготвим и законодателни предложения и инициативи, така че в Бюджет 2015 да се намерят по- трайни решения по отношение на функциите и собствените приходи на общините", заяви Сергей Станишев пред журналисти във Велико Търново.

Той поясни, че ще бъдат търсени и решения на въпроси, свързани с такса смет, като например възможност за преотстъпване на част от данъците и таксите в посока към общините. "За да се постигне това, се изисква много работа и сериозни сметки. Ще се търси възможност през 2015 г. хората да почувстват, че местната власт придобива нова тежест, но и нови възможности за справяне с проблемите. Ние от БСП ще се постараем в този процес да участваме много активно с наши предложения и позиции. Поради тази причина правим и вътрешна работна група от представители на БСП в местната власт, Парламентарната група, които очертават профилa ни на социалната ни ангажираност и политика", подчерта той.

Лидерът на социалистите заяви, че се говори много и за усвояване на евросредствата, като всички са поздравили правителството на Пламен Орешарски за това, че е "успяло да спаси и спести близо 0,5 млрд. лв.". "Тези средства можеше да ги загубим, заради слабости и грешки, които съществуваха преди. Успяхме обаче да приключим 2013 г. почти без загуба на евросрдства, което е постижение, само по себе си. Наблюдава се и ускоряване на усвояване им с почти 20%. През тази година трябва да се продължи със същия темп, за да се усвои максимален обем от тях", посочи Станишев.

Станишев каза също, че предстои обсъждане на областните проекти. "Убеден съм, че органът, който ще ги разглежда, ще бъде максимално обективен и ще отчете реалните нужди на съответните региони. Трябва да се има предвид, че са подадени заявки за няколко милиарда лева. Bсичко, което се трупаше с години, сега се изсипа на това правителството. Искам да дам уверение, че намеренията на БСП е програмата да продължи и през следващата и по- следващата година. По този начин, проектите, които нямат готовност да бъдат усвоени през 2014 г., ще се реализират през следващите години", обясни лидерът на БСП.

В заключение Сергей Станишев каза, че за него е важно да чуе проблемите и позициите на кметовете, които всеки ден се сблъскват с проблемите на хората, с това да намират решението им. "Интересува ме и с какво ние можем да бъдем по-полезни на тях. Забелязах, че всички кметове, които се изказахa, поставиха общоуправленски въпроси, както и текущи. От изказванията разбрах още, че кметовете са доволни от управлението и от отношението при търсене решения на проблемите", заключи Сергей Станишев.

Коментари: 0