Възможен ли е краят на режима на Путин

60 долара за барел и руският президент ще бъде унищожен в рамките на една година, коментира Уилям Браудър от Hermitage Capital Management пред The Telegraph

244 ~ 2 мин. четене

Няма нищо зад фасадата на режима на Владимир Путин в Русия. Единствено трябва да има спад на цената на петрола до 60 долара за барел и Путин ще бъде унищожен в рамките на една година, коментира Уилям Браудър от Hermitage Capital Management. Вие ще бъдете изненадани колко крехка е системата наистина, добавя той пред Амброуз Еванс-Причард от The Telegraph по време на Световния икономически форум в Давос.

Според експерта "фискалната равновесна цена" на петрола, необходима за балансиране на бюджета на Русия сега е 117 щатски долара за барел. A продължителен спад ще принуди правителството да бръкне дълбоко в своите резервни фондове, което ще доведе до изтичане на капитали от страната

Мениджърът на хедж фонд, който описва себе си като "враг номер едно" на Путин, счита, че чуждестранните резерви от 499 млрд. долара, държани от Русия, няма да се окажат достатъчни в такава ситуация.

"Видяхме това през 2008 г., когато всичко се разпадна в рамките на няколко месеца, въпреки че Русия имаше третите най-големи валутни резерви в света."

А спад на цената на петрола сорт Брент до 60 долара за барел, не е невъзможна. И Deutsche Bank и Bank of America предупредиха за потенциално пренасищане на световните пазари с нефт през тази година, на фона на вдигането на санкциите срещу Иран, възстановяването на износа от Либия и повишаването на добива в САЩ с над 1 млн. барела дневно.

Според Браудър Русия вече е под натиск от протестите в Украйна, но катализаторът на политическата криза в Кремъл ще бъдат или цените на петрола или вторичните ефекти от изтеглянето на стимулите на Фед в САЩ.

Браудър е осъден на девет години в Русия заради кампанията си за налагане на международни санкции срещу режима на Путин след случая с антикорупционния адвокат Сергей Магницки, който почина през 2009 г. в затвора.

Коментари: 0