Закриване на позиции отдалечи еврото от дъната

Златото остава пасивно

Еврото се опитва да задържи крехките печалби с които започна днешната азиатска търговия, след като се отдалечи от три месечното дъно срещу долара по време на вчерашния ден, когато американските и английските пазари останаха затворени заради официални празници.

Евро/долар е на 1.3858 след спад вчера до 1.3615. Евро/йена е на 139.25. Миналата седмица този крос удари три месечно дъно от 138.15. Дилъри споделиха, че прекалените къси позиции в еврото са довели до тяхно закриване и това е оказало подкрепа. Движенията обаче не са големи и вероятно няма да нарушат низходящия тренд.

Пазарите засега не показват кой знае каква реакция към победите на евроскептичните партии в изборите за Европейския парламент и на новините, че Украйна е започнала въздушни удари срещу про-руските бунтовници. Изгледите за ново облекчение на монетарната политика на ЕЦБ по време на заседанието на 5 юни тежат върху еврото през последните няколко седмици, а коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги в понеделник потвърдиха тези очаквания. Драги заяви, че централната банка трябва да бъде доста внимателна за каквато и да е спирала при спад на цените в еврозоната. Той добави, че може би са необходими превантивни мерки, за да се парират очакванията за понижение на цените. Според неофициални информации ЕЦБ подготвя пакет от действия за заседанието през юни. Той включва намаление на лихвите, както и мерки насочени към усилване на заемите за по-малките фирми.

Долар/йена е стабилно непосредствено под 102 и близо до 10-дневния връх от вчера на 102.05. Австралийският долар също се намира в рейнджова структура и е на 0.9245 срещу американския си съименник. Рейнджът е налице след намирането на добра подкрепа точно над 0.92, което дойде след спад от 0.94.

Днес Марио Драги ще участва и съпредседателства дискусия в последния ден на форума на ЕЦБ.

 

Златото остава пасивно

Златото е почти без промяна, докато инвеститорите изчакват данни от САЩ, които да определят посоката. Металите от групата на платината нараснаха за втори пореден ден, тъй като стачките пречат на производството в ЮАР. Инвеститорите наблюдават развитията и в Украйна, след като правителството стартира въздушни удари срещу про-руските бунтовници, които завзеха контрола на летище в понеделник.

Златото изпитва затруднения с пробива на нивата от 1300 долара. Дългият период на неутралитет на цената означава, че следващото движение ще е голямо когато бъде намерена посоката. Спот цената днес е 1291 долара за тройунция и е почти без промяна през последните дни.

Азиатските акции са силни днес, което намалява привлекателността на златото като защита срещу по-рисковите активи. Инвеститорите избягват по-големите позиции преди данните от САЩ за поръчките на дълготрайни стоки и потребителското доверие, които ще бъдат оповестени по-късно през деня.

Пазарите следят развитията и на физическия пазар, който е слаб през последните седмици.

Платината и паладиума нараснаха, тъй като спирането на работата продължава в Англо Американ Платинум, Импала Платинум и Лонмин, а стачката е най-дългата в историята на ЮАР.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0