Започва строежът на "Титаник II"

Новият лайнер ще е абсолютно копие на своя първообраз

484 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Австралийският милиардер Клайв Палмър обяви, че е готов да започне строежа на копие на прочутия кораб "Титаник". Очаква се новият лайнер, който ще е в мащаб 1:1 с оригинала, да бъде пуснат на вода през 2016 г., пише Reuters.

"Титаник II", както е проектното име на кораба, ще има конструктивни изменения спрямо легендарния лайнер, които ще трябва да предотвратят ситуация, подобна на случилата се преди 100 години.

Интериорът на машината ще бъде абсолютно копие на своя първообраз. Дължината на плавателния съд ще е 270 метра, като на борда ще може да бъдат побрани 1680 пътника. За да бъде всичко идентично, пасажерите ще носят костюми в тон с модата от 1912 г.

Клайв Палмър вече е подписал договор за строеж с китайската компания CSC Jinling Shipyard. По думите му 40 хил. души вече са проявили интерес да закупят билети за първото плаване на лайнера, което ще възпроизведе първия курс на оригинала - от Саутхемптън в Англия до Ню Йорк в САЩ.

Оригиналният "Титаник" е бил най-големият и най-луксозен презокеански пътнически кораб за времето си. Още при първото си плаване обаче той се сблъсква с айсберг и потъва на 15 април 1912 г. Оцеляват едва 700 от намиращите се на борда над 2200 човека.

Подкрепи Economic.bg