Засилват проверките на ТИР-ове и автобуси

Причината е много по-големият брой на ранените и убитите

84 ~ 1 мин. четене

"Пътна полиция" стартира засилени проверки на товарни автомобили и автобуси, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейската операция започва от днес и ще продължи до 14 октомври. Тя е организирана от TISPOL и се провежда едновременно във всички страни – членки на ЕС.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана за проверки през 2012 г. Причината затова са последиците и много по-големият брой на ранените и убитите вследствие на пътни инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси в сравнение с другите тежки пътно-транспортни произшествия.

Основните причини за тежките ПТП-та са неспазване на времето за почивка от водачите, превишения на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварване на автомобилите.

Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”.

По време на акцията по метода "широкообхватен контрол” ще се проверява задължителна застраховка "Гражданска отговорност”, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Подкрепи Economic.bg