\"Зелената\" стратегия на Европа струва скъпо на хората

За разлика от САЩ, където заради шистовия газ цените на тока са паднали значително, в ЕС електроенергията за домакинствата е поскъпнала средно със 17%

128 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Стратегията на Европейската комисия (ЕК) да развива "зелената" енергия на всяка цена и да намалява въглеродните емисии, излиза скъпо на гражданите на държавите-членки в Европейския съюз (ЕС). За разлика от САЩ, където заради шистовия газ цените на тока са паднали значително, в ЕС електроенергията за домакинствата е поскъпнала средно със 17%, а за индустрията - с 21%.

Във Великобритания всеки шести гражданин плаща с 10% повече спрямо 2011 г., за да си осигурява достатъчно топлина в жилището. В средата на 2012 г. цената на електроенергията в България беше увеличена с 13% за домакинствата и с 16% за индустрията. Тогава енергийният регулатор оправда вдигането с многото ВЕИ централи, чиято електроенергия се изкупува на по-високи цени, а разликата се начислява във фактурите на хората.

В Германия електроразпределителните компании увеличиха с 18% таксата за "зелена" енергия, която добавят в сметките на крайните потребители и тя вече е 6.24 евроцента за киловатчас. С това увеличение германските граждани вече плащат третата най-висока такса сред всички страни в Европа.

Мощността на ВЕИ централите в Европа се оценява на 51 гигавата, което се равнява на мощността на всички фосилни централи или на общата производствена енергийна мощност на Белгия, Чехия и Португалия.

"Цената за финансиране на държавната политика в областта на възобновяемата енергия, социалната подкрепа и енергийната ефективност се увеличава по-бързо, от всяка друга компонента във фактурите за ток на клиентите", коментира за Reuters главният изпълнителен директор на германската RWE.

Наскоро италианската електроразпределителна компания Eni определи ситуацията като "извънредна" и предупреди, че липсата на конкурентоспособност ще доведе до срив на инвестициите в индустрията на Европа.

В резултат на всичко това вече се чуват призиви, целта "2020" да бъде изоставена и да се намали цената на тока. Дори самата Ангела Меркел обяви, че планира да намали субсидиите за ВЕИ централите, веднага щом сформира коалиционно правителство.
Подкрепи Economic.bg