"Зелените" искат да се спре ТЕЦ "Бобов дол" на Ковачки

От партията искат държавата да се погрижи за миньорите, които се използват като гласоподаватели на "Лидер"

Автор: Николай Марченко

„Зелените“ се обявиха срещу издаването на разрешение за ТЕЦ „Бобов Дол“ да продължи да работи „временно“ без сероочистващи инсталации, съобщиха в писмо до медиите от пресцентъра на политическата партия.

„Зелените“ категорично се противопоставяме на намеренията на правителството да жертва спазването на българското и европейското екологично законодателство, за да си купи социален мир. Това е на път да се случи, ако бъде позволено на един от най-големите замърсители в България – ТЕЦ „Бобов Дол“ да продължи да работи „временно“ въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации“, информират от политическата формация.

Оттам припомнят, че съгласно приватизационния договор такива трябваше да бъдат монтирани още през 2011 г. или централата да бъде затворена и намекват за личния интерес на собственика – бизнесмена Христо Ковачки. „Особено безпокойство буди факта, че заобикалянето на нормите е в полза на един от българските олигарси, за който редовно има сигнали, че използва служителите си за упражняване на политическо влияние чрез принудително насочване на техните гласове в една или друга посока“, констатират „Зелените“.

Намеква се и на коалицията на партията на Ковачки ЛИДЕР с България без цензура (ББЦ) - според тях работниците в централата ще бъдат накарани да гласуват колективно. „Това буди основателно съмнение, че решението и този път не се базира на законовите изисквания, а по-скоро е взето с цел купуване“ на гласовете на една от най-бедните и онеправдани прослойки на обществото, каквито са миньорите“, поясняват от „Зелените“.

Оттам са на мнение, че заради нежеланието на българските енергопроизводители като ТЕЦ „Бобов дол“ да инвестират в екологични инсталации, за последните шест години страната ни трайно надвишава заложените в договора с ЕС квоти. Припмня се, че затова и през 2010 г. Еврокомисията (ЕК) започна наказателна процедура срещу България за неспазването на този ангажимент. „Ако бъдем осъдени, размерът на санкциите може да надхвърли в пъти стойността на инвестициите в екология, които е трябвало да бъдат направени. Разликата е, че глобата ще бъде платена от данъкоплатците, а не от реалния замърсител“, алармират „Зелените“.

„Зелените“ поясняват, че ясно осъзнават, че работещите за Ковачки миньори и енергетици „също са жертва на политико-олигархичния модел, установил се в България“. „Нещо повече – както се видя на евроизборите, те и техните семейства са в ролята на заложници, които ще загубят работата си, ако не изберат „правилните“ политици, посочени им от техния работодател“, поясняват от партията.

Затова оттам смятат, че държавата трябва да докаже, че „не е равно на олигархия“ и  да се погрижи за тях – чрез програми за преквалификация и алтернативна заетост, финансирането за които да е за сметка на собственика и неизпълнените му досега ангажименти. „В противен случай, ако продължим да си затваряме очите за нарушенията на европейското законодателство, накрая всички ние ще трябва да платим сметката“, смятат „Зелените“.

Те призоваваха управляващите и всички граждани да не забравят, че „животът и здравето на хората не струва колкото уж евтиния ток, пълнещ джобовете на този или онзи олигарх“. „Нито колкото гласовете, които той ще осигури на тази или онази партия срещу обещанието да продължи да ни трови“, констатират от „Зелените“.

Коментари: 0