"Зелените" искат ограничаване на туристите на Седемте рилски езера

От сдружение "Зелени инициативи" предлагат да се допускат максимално по 500 души на ден

3686 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Въвеждане на разрешителен режим за посещение в района на Седемте рилски езера в Национален парк Рила. Това искат от сдружение "Зелени инициативи" с декларация до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. От сдружението предлагат да се допускат максимално по 500 души на ден.

През почивните дни в района се струпва огромен брой посетители, което заплашва равновесието на уникалната екосистема на планината. Това налага незабавни мерки за регулиране на туристопотока, предупреждават екоактивистите.

Според управата на парка до 2009 г. Седемте рилски езера са посещавани от не повече от 1000 души годишно, а в момента туристите са между 120 и 140 хиляди, предаде bTV. Активисти на сдружението потвърждават данните за заблатяване на езерата, ерозия на склоновете, силно замърсяване заради многократно нарасналия брой посетители. Затова и от организацията настояват държавата да въведе ограничителен режим.

Подобна практика има на много места в света - Мачу Пикчу, Гранд Каньон, Хималаите, водопадите Игуасу,резерват "Кроноцки" в Камчатка, добавят еколозите.

От "Зелени инициативи" предлагат да се създаде експертна група към екоминистерството, която заедно с представители на неправителствени организации да определи допустимите параметри на брой хора, които могат да посещават едновременно района на Седемте рилски езера.

Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси. Със събраните средства може да се направи нужното за преодоляването на вече нанесените поражения в района и полагането на повече грижи за бъдещото му опазване, предлагат от организацията.

Подкрепи Economic.bg