Земеделското министерство прави регистър на производителите

Целта е да се пресече скритото прекупуване, каза Явор Гечев

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще започне да прави регистър на зеленчукопроизводителите. Изготвянето му ще започне на 1 октомври, а целта е да се знаят всички производители в България. Това стана ясно от думите на зам.-земеделския министър Явор Гечев в ефира на БНР.

"Въпросът е как един търговец, който е регистриран като земеделски производител, има 10 дка домати? Как той реализира продукция не за 10 дка домати, а в няколко хиляди тона, което на практика е скрито прекупуване, замазано в категорията на това, че той е производител", разясни проблема Гечев. Според него регистърът ще дава прогнозни средни стойности на това, което е възможно да се произведе от единица продукция. "Целта е да се ограничи практиката прекупвачите да не плащат данъци и да реализират големи печалби на гърба на производителя", защити идеята Явор Гечев.

По думите му все още продължават да се правят проверки по границите и мерките ще продължат дотогава, докато няма трайно законодателно решение, което се изработва в момента. "Идеята ни е през октомври да бъдат приети промени от Народното събрание (НС), които да въведат цялостната система на базата на добрите примери от Румъния и други страни по отношение на вътрешнообщностните доставки", добави зам.-земеделският министър.

Гечев обясни още, че ще се търси директна връзка между производителите и големите търговски мрежи. Според него, когато се ограничава вносът, статистиката показва, че в магазинната мрежа има много повече български продукти за прясна консумация.

Заместник-земеделският министър обясни, че в следващия програмен период в Оперативна програма "Развитие на селските райони" ще има цяла подпрограма, която ще е само за малки производители, при облекчен режим.

Подкрепи Economic.bg