Земетресението блокира за кратко комуникациите

Няма данни за пострадали и сериозни материални щети

EMSЗеметресения в района на Егейско море и Западна Турция

Снимка: EMSC

Автор: Стилиян Гребеничарски

Трусът от 12:25 днес предизвика за кратко затруднения в мобилната комуникация в страната. Сигнали за нарушения в мобилната мрежа на всички оператори бяха подадени от различни краища на страната. Няма информация за повреди в  мобилни клетки, а липсата на сигнал може да се дължи на натоварен трафик или задействане на защити на операторите. Проблеми се появиха и с достъпа до интернет.

"Обстановката е сравнително спокойна, след земетресението", товазаяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" пред агенция Фокус. "Усетено е на територията на цялата страна, като по-осезателно - на територията на Южна България и специално регионите Кърджали, Смолян, Хасково, Ямбол, Пловдив, Пазарджик. Не разполагаме с информация за загинали, или пострадали хора. Нанесените материални щети са незначителни, проверяваме получените сигнали. Очаквам сигналите за паднали комини, повредени покриви и напукани стени да учестят, но към момента обстановката е спокойна. Никъде няма паника в населените места", допълни той.

"Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни", обяви пред TV7 проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Според него, вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна, а освен това не е пряко свързана с нашата страна.

Трусът е предизвикал паника в част от населението в Западна Турция. Той е усетен силно в Истанбул, Измир и Анталия. Междувременно продължават вторичните земетресения в Егейско море и Западна Турция (на снимката горе) и техният брой надхвърли 25. Евро-средиземноморският сеизмологичен център ревизира информацията си за първичния трус. Неговата сила е оценена на 6,9 по скалата на Рихтер, а дълбочината е била 27 км.

 

Коментари: 0