Изобретение праща зарядните устройства в историята

Изобретението може да направи редица уреди независими от външен източник на енергия

Автор: Стилиян Гребеничарски

Разработчици на компанията Vanderbilt обявиха, че са създали работещ прототип на устройство, което може да зарежда мобилен телефон или други преносими уреди за минути, пише Daily Mail.

Изобретението се базира на суперкондензатори и може да превръща повърхности като телефонния панел, шасито на автомобилите и дори стени в бързо зареждащи се батерии. Създателите считат, че за пръв път демонстрират, че е възможно да се създадат материали, които да съхраняват и отдават значително количество електрическа енергия в следствие на статичен заряд или динамични сили, каквито са например вибрацията и ударът.

Суперкондензаторът може да съхранява енергия чрез събиране на електрически заредени йони върху повърхността на порест материал, вместо чрез химически реакции, какъвто е принципът при батериите.

Устройството може да съхранява десет пъти по-малко електричество от сегашните литиево-йонни батерии, но издръжливостта е много по-голяма. То има възможност да се използва няколко милиона цикли, вместо хиляди при досегашните батерии. Изобретението може да даде нов тласък на технологиите, правейки ги независими от външни източници на енергия.

Коментари: 0