Зинаида Златанова: Намереният тефтер на Златанов е пример за задкулисие

Според министъра на правосъдието е недопустимо да ни управляват посъдими политици

Автор: Божидара Иванова

„Намереният тефтер на г-н Златанов, в който виждаме как са били манипулирани различни институции, които се предполага, че са сериозни, е пример за задкулисие“. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зианида Златанова по повод намереният тефтер на шефа на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в предаването „Здравей България“ по Нова ТВ. По думите на министърът на правосъдието е недопустимо хора, които са били подсъдими независимо за какво да управляват държавата ни.

 Относно назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Златанова определи решението на парламента като „недообмислена политическа грешка, която бе поправена много бързо и отменена от Народното събрание“.

Министър Златанова не одобрява и назначаването на бившия директор на СДВР Валери Йорданов за областен управител на столичния район „Витоша“, който бе отстранен от поста си заради контрабанда с цигари.

„Много дълго търпяхме и много дълго вървяхме по тази пътека и гледахме странни назначения. Не съм съгласна областен управител да е подсъдим“, добави още тя.

На въпроса за изявлението на посланиците на Франция и Германия за страната ни, Зинаида Златанова обясни, че те са в правото си да се притесняват, тъй като имат доста сериозен бизнес в България. Тя добави, че те не биха могли да спрат финансирането на средства от ЕС, тъй като това е правомощие на Европейската комисия (ЕК).

Министър Златанова заяви, че би предложила на парламента нов наказателен кодекс, който ще бъде внесен до края на годината за обсъждане. Тя добави, че ще поиска мнението на четирите партии в парламента за реформиране на съдебната система у нас, тъй като според нея това е много политически въпрос.

По думите на Златанова има много неразрешени въпроси в съдебната система. До края на годината трябва да се избере и съдебен инспектор. "Ако това не стане, ще бъде лошо", заяви още тя. 

Коментари: 0