САЩ ограничава правата на системните администратори

Системните администратори ще имат достъп до секретни данни само в присъствието на свои колеги

Автор: Божидара Иванова

Съединените щати ограничават правата на системните администратори, предаде РИА Новости. Според новите правила, те ще имат право на достъп до класифицирана информация и до секретни данни, само в присъствието на свои колеги.

Мярката е бе обявена от заместник-министъра на отбраната Аштън Картър и е част от програмата на американската Агенция за национална сигурност. Решението за засилване на контрола върху данните бе взето след като бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън разкри публично програмата за проследяване на писма по електронна поща и телефонни разговори.

„Опитът да се предостави на разузнавателната общност възможност за обмен на сведения доведе до това, че огромно количество информация беше събрана на едно място. Това е грешка“, отбеляза Картър.

Едуард Сноудън бе системен администратор, който предизвика най-големият скандал в историята на американската Агенция за национална сигурност. Той реши да разкрие пред медиите информацията за следенето на комуникациите, защото шефовете му не обърнали никакво внимание на неговите предупреждения за произвол и нарушения на ДАНС при наблюдението на комуникациите на частни лица. Сноудън се е подготвял седмици, за да разкрие информацията.

Коментари: 0