„Агрион“ ще продава земи на търгове

Новата услуга е насочена основно към земеделци

„Агрион“ ще продава земи на търгове
3812 ~ 2 мин. четене
Автор: Агрион Финанс

Компанията за управление на земеделски активи "Агрион" пусна нова услуга - продажба на земя на търгове. Те ще се провеждат в офисите на "Агрион" в цялата страна през първото тримесечие на годината.  

"Това е уникална възможност за българския пазар и най-вече за тези, които активно се занимават със земеделие и искат да разширят стопанствата си, и за онези, които имат желание да инвестират в подобен актив. Радваме се, че с развитието на компанията спечелихме доверието на голям брой партньори", коментираха от мениджмънта на българското дружество, цитирани от "24 часа".

"Агрион" е сред най-бързо развиващите се и динамични компании в сектора за управление на земеделска земя. През 2014 г. компанията официално откри верига от офиси в цялата страна, като към момента броят им е 25.

През 2015 г. 98 % от земята, която управлява дружеството, е отдадена под аренда и се стопанисва. "За по-малко от две години успяхме да изградим офиси в 24 града в страната и станахме предпочитан партньор на фермерите", посочиха от компанията.

"Една от основните ни цели е да работим за окрупняването на земеделската земя. Големият брой малки парцели оскъпява обработката и стопанисването и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност и на производството в сектора. Сега с организирането на търгове целим да подкрепим фермерите, които ще могат да окрупнят стопанствата си с добра земя на наистина добра цена. Предложените земи са атрактивни и за тези, които искат да инвестират в земеделска земя”, коментираха от "Агрион".

Купуването на земи с търгове е първата подобна инициатива у нас. Парцелите, които ще се предлагат, са разположени в цялата страна. Те могат да се разгледат на сайта на компанията, както и да се изтегли необходимата документация за участие в процедурата. Предвижда се търговете да приключат в рамките на първото тримесечие на годината. 

Проучванията сочат, че у нас средният размер на един парцел на база брой собственици е 5,5 дка. Разпокъсаността оскъпява ефективното управление на земята.

Подкрепи Economic.bg