11 признака, че е време да напуснете работа

Животът е твърде кратък, за да се чувствате подценен и неудовлетворен

11 признака, че е време да напуснете работа
5886 ~ 4 мин. четене

Някои хора си търсят нова работа за по-висока заплата. Други – за нови възможности за развитие. А трети – за да започнат собствен бизнес, което може и да е най-добрата причина.

Но има и редица други причини, заради които да смените работното си място. Всички те са обусловени само от едно - животът е твърде кратък. Твърде кратък, за да се прибирате всеки ден, чувствайки се неудовлетворен; за да понасяте ужасен началник; за да се чувствате подценен или дори използван. Изобщо – животът е твърде кратък, за да сте нещастен.

Ето 11 признака, които показват, че е време да смените работата си:

1. Вашият началник се занимава само със своя началник

Този тип ви е познат – като лидер би трябвало да се фокусира върху своите задачи и тези на екипа си, но вместо това непрекъснато ходи след своя началник. Сякаш вашата работа е само една – да се трудите за издигането и напредъка на шефа си. Добрият шеф обаче знае, че ако екипът успява, то всеки член на отбора е успял, а самият той – също. Животът е твърде кратък, за да работите за кариерата на някого другиго, а не за своята собствена.

2. Идеите ви се отхвърлят или игнорират


Всеки има идеи, понякога не толкова добри, понякога отлични. И всеки би искал те поне да се разглеждат сериозно. Чувството, че допринасяте по специален начин за работата на компанията, е много удовлетворяващо. Но когато шефът ви реже всеки път, или дори по-лошо – присмива се на предложенията ви, това е не само обидно, но и демотивиращо. И скоро спира да ви пука. А животът е твърде кратък, за да не ви пука.

3. Критикуват ви публично

Всички имаме нужда от конструктивна обратна връзка. И малко „побутване”. Това е един от най-силните стимули – да чуете, че оценяват работата ви и се справяте добре.  Но да ви се карат публично, пред други хора, това е унизително.

4. Никога не ви благодарят

Всеки има нужда от похвала. А животът е твърде кратък, за да не получаване признание за труда и приноса си.

5. Чувствате се, сякаш нямате цел


Всеки иска да е част от нещо значимо и важно. Да има влияние върху добрите резултати, особено ако те касаят подобряване на живота на хората. Животът е твърде кратък, за да се прибирате всеки ден от работа вкъщи с усещането, че сте работили, но не сте постигнали нищо значимо.

6. Чувствате се като бройка

Да, всеки е заменим, и всеки работи за заплата. Но хората имат нужда да работят за нещо повече от заплатата си – да работят с хора, които ги уважават и им се възхищават, и да дават уважение и възхита в замяна. Ако шефът ви не се сеща да ви попита между другото за семейството, дали имате нужда от нещо или просто да размени мили думи с вас, това ви кара да се чувствате просто едно винтче ог голямата машина.

7. Не сте дори малко развълнуван да ходите на работа

Да се вълнувате прекалено от работата си има и своите недостатъци. Но всяка работа трябва да носи удовлетворение, дори да не изпитвате към нея силна страст. Работата трябва да ви вълнува и предизвиква. Животът е твърде кратък, за да стоите цял ден в очакване просто да свърши работното време.

8. Не виждате бъдеще

Всяка работа трябва да води до нещо – повишение, допълнителни възможности, придобиване на нови умения, научаване на нови неща. Утре трябва да е различен ден – в добрия смисъл – спрямо днес.

9. Никой не споделя мечтите ви

Безброй компании са създадени от партньори, които някога са работили заедно и са открили, че се допълват и искат заедно да градят бъдещето си. Ако планирате да ставате предприемач, първо е най-добре да поработите за голяма компания. Тук може да срещнете хора със сходни идеи, бъдещи колеги или партньори в бизнеса си. Животът е твърде кратък, за да се заобикаляте с хора, които не споделят вашите надежди, мечти и страсти.

10. Убедени сте, че не може да правите нищо друго

Това е най-добрата причина да напуснете работа. Не бива да се ограничавате сам, мислейки, че няма да се справите с различни задачи. Може да правите всичко, първо само трябва да повярвате в това.

11. Уморени сте бъдещето ви да изглежда ограничено


Ако работите на заплата, която не се променя, без значение какви резултати постигате, то винаги ще работите само и единствено за тази заплата. Когато работите за някой друг, той решава колко струвате. Да работите за себе си означава, че приходите ви зависят от вашата собствена креативност, желания, упоритост и талант. Пробвайте и открийте колко наистина струвате – не само във финансово изражение, но и дали можете да промените и родобрите по някакъв начин живота на хората.

Подкрепи Economic.bg