Акциите на Moderna потънаха заради слаби продажби на ваксини

Това се случва въпреки че компанията обяви резултати, които показват, че ваксината ѝ влияе добре и на тийнейджъри

Акциите на Moderna потънаха заради слаби продажби на ваксини

Снимка: БТА

3188 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Акциите на фармацевтичната компания Moderna паднаха рязко в началото на търговията в четвъртък, след като приходите от ваксини останаха под очакванията на анализаторите за първото тримесечие на 2021 г. Освен това компанията направи само малка ревизия в посока нагоре в прогнозата си за продажби за годината.

Ваксини срещу коронавирус

Докато Moderna отбеляза първото си досега печелившо тримесечие, приходите от 1.94 млрд. долара бяха под очакванията на Wall Street. Увеличението от 4.3% на прогнозираните годишни продажби на продукти до 19.2 млрд. долара избледнява в сравнение с 26 млрд. долара, които конкурентът Pfizer сега очаква от продажбите на COVID ваксини тази година.

Така към 17:30 ч. българско време акциите на компанията бяха с 6.3% надолу, като по-рано в търговията спадът им бе близък до двуцифрен. От началото на годината до сряда цената на ценните книжа бе нагоре с 56%.

Резултатите показват колко високи са очакванията за Moderna, тъй като тя се опитва да следва темпото на Pfizer-BioNTech SE, за да произвежда ваксини за продажба извън САЩ - страната, в която е отишла по-голямата част от първоначалните доставки на ваксини срещу COVID на Moderna.

Компанията се надпреварва да укрепи производствения капацитет, за да помогне за ваксинацията по света и да запази вирусните щамове на разстояние. Наскоро тя обяви инвестиции в американски заводи и чуждестранни изпълнители, които ще увеличат предлагането на нейната ваксина срещу коронавирус до 3 млрд. дози през следващата година.

Междувременно Moderna заяви, че първоначалните резултати от изпитанието на нейната COVID ваксина при юноши на възраст между 12 и 17 години показват, че тя е 96% ефективна, без засега да са установени сериозни проблеми с безопасността. Компанията продължава да събира данни и води дискусии с регулаторите за изменение на разрешението си за спешна употреба, за да включи и тийнейджъри.

Подкрепата на правителството на САЩ за отказ от патентна защита за ваксините срещу вируса в Световната търговска организация също тежи върху акциите на Moderna.

Коментари: 0