Няма нужда от трета доза на Pfizer

Ще се следи развитието на новия по-заразен Delta вариант и смъртността сред вече имунизираното население

Американските здравни власти:

Няма нужда от трета доза на Pfizer

Снимка: БТА

2012 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Ваксини срещу коронавирус

Американците, които са били напълно ваксинирани, не трябва да получават трета доза от ваксината Pfizer. Това каза говорител на Министерството на здравеопазването и социалните услуги след среща между здравните власти и производителя на ваксината.

Миналата седмица Pfizer заяви, че планира да поиска от американските регулатори да разрешат бустерна доза от своята ваксина срещу COVID-19. Причината е новият вариант Delta, който е силно заразен и в момента се разпространява масово по целия свят.

Служителите на HHS проведоха брифинг в понеделник относно последните предварителни данни на Pfizer за ваксинациите и ще продължат да обсъждат кога и дали ще са необходими бустерни дози в бъдеще, каза говорителят.

Pfizer заяви, че планира да публикува „по-категорични данни“ в рецензирано списание.

Както Pfizer, така и правителството на САЩ споделят чувството за спешност, за да останем пред вируса и също така сме съгласни, че научните данни ще диктуват следващите стъпки в строгия регулаторен процес, който винаги следваме“, каза говорителят на Pfizer Шарън Кастило.

Разпространението на варианта Delta, открит за първи път в Индия и сега доминираща форма в много страни, породи опасения дали наличните ваксини предлагат достатъчна защита. Няколко експерти казват, че ще бъде оправдана бустерна доза, ако има значително увеличение на хоспитализациите или смъртните случаи сред ваксинираните хора.

От своя страна Световната здравна организация заяви в понеделник, че богатите страни не трябва да поръчват бустерна доза за ваксинираното си население, докато други страни все още не са получили достатъчно ваксини срещу COVID-19.

Подкрепи Economic.bg