Акциите на Porsche, Xiaomi и Samsung могат да се търгуват през БФБ

Българската борса осигури достъп до още 100 международни компании, листнати на други пазари по света

Акциите на Porsche, Xiaomi и Samsung могат да се търгуват през БФБ

Снимка: Unsplash

1464 ~ 2 мин. четене

Акциите на още 100 международни компании от днес могат да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Това е възможно благодарение на новия пазар BSE International, който е свързан с мрежата за търговия на Deutsche Börse.

Инвеститорите могат да избират измежду финансови инструменти от 19 страни, като се използва технологията на германската фондова борса и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура Deutsche Börse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите си, като БФБ, широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

Интересът към търговията на международни компании сини чипове до момента е причината да увеличим предлагането на този тип инструменти на БФБ. Акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници“, коментира Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Сред новите компании, достъпни за търговия през БФБ, са биотехнологичните гиганти BioNTech SE, Moderna Inc, Novavax Inc. и CureVac N.V. Не липсват и представители на телекомуникациите и електрониката, като Xiaomi Corp., Verizon Communications Inc, Samsung Electronics Co. Ltd.

Автомобилният концерн Porsche Automobil Holding SE и летищния оператор Fraport AG също са сред инструментите, достъпни за търговия в България. Сред другите са книжата на мултинационални енергийни компании, като RWE AG и BP PLC, компании от сектора на фармацевтиката и медицинските технологии, като Merck & Co. Inc, Carl Zeiss Meditec AG, Eckert & Ziegler Str.-u.Med.AG, и технологични компании, като Palantir Technologies Inc, Tencent Holdings Ltd, Snap Inc, TeamViewer AG.

Пет месеца след старта на новия пазар BSE International, българските инвеститори вече могат да правят вложения в близо 200 високоликвидни финансови инструмента, съобщават от БФБ.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg