Ако референдумът беше днес, нямаше да има Brexit

Все повече британци смятат за грешка напускането на ЕС

Ако референдумът беше днес, нямаше да има Brexit
208 ~ 2 мин. четене

Британците сега биха гласували за оставане на страната им в ЕС, сочи публикувано днес допитване на института BMG, цитирано от Reuters.

На референдума на 23 юни 51,9% от британците гласуваха за напускане на ЕС, а 48,1% – за оставане.

На въпрос в допитване на BMG дали Великобритания да напусне ЕС или да остане в него 45% от анкетираните искат оставане, 43% – напускане, а 12% нямат мнение.

„Това е знак не толкова, че хората се преориентират към оставане, а че сега не са толкова сигурни дали решението за напускане е било правилното“, каза представителят на института Майкъл Търнър.

Ако се извадят гласовете на хората без мнение, лагерът на оставането става 51%, а този на напускането – 49%.

Анкетата е извършена от 19 до 24 октомври сред 1546 пълнолетни британци.

Политически лидери в Шотландия и Северна Ирландия, където повечето хора подкрепиха оставането в ЕС, заявиха, че обявеното решение на Върховниясъд на Лондон показва объркването, която цари около подхода на премиера Тереза Мей към Brexit.

Върховният съд постанови, че правителството не може да задейства процедурата по напускане на ЕС без одобрението на парламента. Решението на съда е изключително важно и подчертава хаоса и объркването на британското правителство, каза шотландският първи министър Никола Стърджън.

Да не забравяме, че отказът на британското правителство да допусне гласуване в Камарата на общините не е свързан с някакъв висш конституционен принцип, а е следствие от липсата на смислена позиция и съзнанието, че това ще излезе наяве при излагането й в парламента, каза Стърджън пред шотландския парламент.

Вицепремиерът на Северна Ирландия Мартин Макгинес заяви, че съдебното решение е показало хаотичния подход на Консервативната партия към Brexit.

„Не вярвам, че британският парламент ще подкрепи демократично изразената воля на народа на Северна Ирландия да остане в Европа. Всяко решение за бъдещето на народа на Ирландия трябва да се взема на този остров“, добави той.

Подкрепи Economic.bg