Мощна експлозия в Турция, има пострадали

Взривът може да е свързан с арестите на лидери и депутати от прокюрдската партия

Мощна експлозия в Турция, има пострадали

Поне един човек е загинал, а 30 са ранени при мощна експлозия в близост до полицейски участък в района Баглар в турския град Диарбекир, предадe Reuters.

Кола бомба е била взривена до полицейската сграда, където малко преди това са били докарани задържани лидери на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) – третата по големина политическа сила в турския парламент и главен представител на кюрдското малцинство.

Двамата съпредседатели на ДПН и още 9 депутати в турския парламент от прокюрдската партия са задържани в петък сутринта, предаде Reuters, като се позова на адвокати на партията.

Причина за арестите е отказът на 11-те народни представители да дадат показания за престъпления, свързани с „терористична пропаганда“.


Единият от съпредседателите на ДПН, Селяхатин Демирташ, е бил задържан в дома си в Диарбекир, най-големия град в населената преобладаващо с кюрди югоизточна част на Турция, а другият, Фиген Юксекдаг в своето жилище в столицата Анкара. Арестувани били още 9 депутати от прокюрдската партия.

Турция обвинява ДПН във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от властите в Анкара, Съединените щати и Европейския съюз, припомня Ройтерс. За арестите съобщи и Анадолската агенция, цитирана от ТАСС.

През декември турската главна прокуратура започна разследване срещу Демирташ по подозрения в „престъпления срещу конституционния строй“. Повод за това станаха изказвания на съпредседателя на ДПН за независимост на областите, населени преобладаващо с кюрди. Прокуратурата поиска Демирташ да бъде осъден на 5 години затвор за разпространяване на „терористична пропаганда“, припомня ТАСС.

ДПН има общо 59 депутати и е трета сила в 550-членния турски парламент.

Нощните арести бяха извършени в обстановка на засилено напрежение в Турция, особено в кюрдските райони, след задържането на двамата кметове на Диарбекир миналата седмица.

Коментари: 0