Aкциите на Air France се сринаха с повече от 14% заради стачките

Според френския министър на финансите, авиокомпанията може да „изчезне“

Aкциите на Air France се сринаха с повече от 14% заради стачките
508 ~ 1 мин. четене
Акциите на френската авиокомпания Air France спаднаха с близо 14% в понеделник, а причината е в продължаващите вече повече от 14 дни стачки. Реакция има и от страна на инвеститорите относно оставката на президента на авиопревозвача Жан-Марк Жанаяк.

Главният изпълнителен директор на групата напусна поста си, след като служителите на превозвача отхвърлиха предложеното споразумение за увеличение на заплатите. Персоналът иска 5.1% увеличение на трудовото възнаграждение и докато го получи стачните действия ще продължат.

През уикенда френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви, че споровете в компанията „заплашват оцеляването на Air France”. По негови думи държавата, която притежава 14.3% от компанията, няма да отпусне финансиране, за да спаси холдинга. 

"Призовавам всички да бъдат отговорни – екипаж, наземен персонал и пилоти, които искат неоправдано вдигане на заплатите. Оцеляването на Air France е под въпрос", заяви Льо Мер. През първото тримесечие на тази година авиопревозвачът има 269 млн. евро загуба. Компанията се сля с холандската авиокомпания KLM през 2004 г. 
Коментари: 0