Франция е готова да поеме „значителна част“ от дълга на железниците

Синдикатите обявиха, че могат да преговарят, но стачните действия ще продължат

Франция е готова да поеме „значителна част“ от дълга на железниците
568 ~ 1 мин. четене
Френският премиер Едуард Филип заяви в понеделник, че правителството е готово да поеме „значителна част“ от дълговете на държавната железопътна компания SNFC и ще обсъди по-нататък въпроса със синдикатите, цитира AFP. 

Филип се е срещнал с основните съюзи вчера, за да се опита да преодолее задънената улица, в която се намира правителството , опитвайки се да се справи с реформирането на силно задлъжнелия SNFC. Отговорът на синдикатите бе, че са готови да преговарят,  но стачните действия и протести ще продължат. 

За момента дълговете на държавната компания наброяват 46.6 млрд. евро, като се очаква до 2020 г. те да прехвърлят 50 млрд. евро. Законът за реформата във френските железници ще влезе в Сената на 29 май. Той е част от опитите на президента Еманюел Макрон да прокара реформа в транспорта през първата година от петгодишния си мандат. Едно от предложенията му е отмяна на специалният статут на жп работниците, което позволява някои от тях да се пенсионират на 52-годишна възраст. Друга важна част е превръщането на SNFC от държавна в публична собственост. 

В същото време стачките са причина за проблеми при пътуването на 4.5 млн. ежедневни жп ползватели във Франция. Въпреки че причиняват по-малко смущения отколкото когато започнаха на 3 април. Тогава се движеше само един на осем TGV влака. 
Коментари: 0