Мъск изкупи акции на Tesla за близо 10 млн. долара

Той вече притежава 20% от компанията

Мъск изкупи акции на Tesla за близо 10 млн. долара
2285 ~ 1 мин. четене
Главният изпълнителен директор на електромобилния производител Tesla Илон Мъск изкупи акции на компанията за 9.85 млн. долара. Стъпката му идва, след като миналата седмица предизвика негативни реакции сред инвеститорите и медиите заради пренебрежителните си коментари по време на пресконференцията по повод тримесечните финансови резултати на компанията. Резултати, които между другото, са рекордно лоши.  

В своята 15-годишна история компанията така и не излизала на годишна печалба досега. За последните 3 тримесечия Tesla е похарчила над 1 млрд. долара в брой. Анализаторите са скептични по отношение на паричните потоци към компанията и смятат, че съвсем скоро производителят ще трябва да потърси откъде да привлече нови средства.  

В серия от туитове Мъск се закани да „изгори“ онези, които залагат срещу електромобилния играч. В своите публикации той говори за „сеч“ и посъветва онези, които „играят на късо“ да се отправят към изхода. 

Последвалото изкупуване на дялове от Tesla е най-голямото от негова страна от март 2017 г. И досега той бе най-големият акционер в компанията, като според регулаторите 46-годишният предприемач вече притежава 20% от нея, посочва Bloomberg. 

Акциите на Tesla успяха да възстановят нивата си след рязкото им поевтиняване миналата седмица, когато Мъск също така се оплака от „сухи“ и „скучни“ въпроси относно приходите на компанията. В понеделник цената им се повиши с 3%, с което пазарната капитализация на компанията достигна 51.4 млрд. долара. Така автомобилният производител отново изпревари General Motors по този критерий с около 190 млн. долара. 
Коментари: 0