Акциите на цигарените компании потъват заради предстояща забрана на ментоловите цигари в САЩ

Властите вече забраниха ароматизираните електронни цигари

Акциите на цигарените компании потъват заради предстояща забрана на ментоловите цигари в САЩ
Акциите в два тютюневи гиганта бяха засегнати от съобщения, че американските регулатори планират да забранят цигарите с ментол.

Акциите на British American Tobacco паднаха с 9% до най-ниското си ниво от близо пет години, докато акциите на Imperial Brands паднаха с 4%.

Статия в Wall Street Journal твърди, че администрацията по храните и лекарствата в САЩ ще наложи забраната. 

Според анализатори продажбите на цигари с ментол възлизат на една четвърт от приходите на BAT и една десета от Imperial Brands.

Статията посочва още, че американските власти планират забраната само дни, след като забраниха ароматизирани електронни цигари.

BAT притежава една от най-популярните марки ментолови цигари, Newport, след като миналата година купи марката за $49 млрд. от конкурента си RJ Reynolds.

Според анализатори в Barclays американските продажби на ментолови цигари представляват около 25% от годишните доходи на BAT и около 11% от приходите на Imperial Brands.

Но забраната на ментола може да влезе в сила чак след две години, докато бъдат финализирани правилата и още една година, докато забраната ефективно се въведе на пазара, съобщава Би Би Си.

През 2013 г. американската администрацията по храните и лекарствата заключи, че цигарите с ментол са по-трудни за отказване и представляват по-голям риск за здравето от обикновените цигари.
Коментари: 0