Алберобело – снежнобелият град (галерия)

Къщичките \"трули\" изглеждат като излезли от приказките

Алберобело – снежнобелият град (галерия)
Алберобело е малко селище в Южна Италия, станало известно със снежнобелите къщи, калдаръмени улички и приказни гледки. То се намира в близост до Бари, като до там може да се стигне с влак или с кола. Буквално името Алберобело означава "красиво дърво".

Тези уникални постройки са известни като "трули". Стилът възниква в региона, когато местните жители решават да построят къщи, които могат да разглобят лесно. 

Тези сухи каменни колиби са построени от варовикови плочи, подредени една върху друг, за да образуват пирамидални, куполообразни или конусообразни покриви. Въпреки липсата на хоросан, структурата се оказва изключително стабилна.

Къщите са с малки прозорчета, а камините, печките и местата за сядане са издълбани в дебелите бели стени. Покривите са направени от два слоя, като повечето къщички разполагат с гениални решения за събиране на дъждовна вода.


Дебелите каменни стени пък  пазят жителите от горещото слънце, но през зимните месеци в тях става много студено.

Заради всички тази особености градът е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Макар и къщичките да са под егидата на ЮНЕСКО, доста чужденци са собственици на трули в Алберобело. Да си купиш трула обаче е доста скъпо удоволствие – реставрацията на една такава постройка е доста сложна. Днес някои от тях са превърнати в малки хотели, където туристите могат да отседнат и да се насладят на усещането да нощуват в една малка и уютна трула.


Коментари: 0