Аляска обмисля данъчно облагане за гражданите си

То ще е първото от 35 години насам

Аляска обмисля данъчно облагане за гражданите си
Ако плановете на губернатора на Аляска Бил Уолкър се осъществят, 49-ият щат на САЩ ще въведе данъчно облагане за гражданите си за първи път от 35 години. 
 
В своя "Нов план за устойчива Аляска", представен в сряда, Уолкър призова за мерки срещу очаквания бюджетен дефицит на щата в размер на 3,5 млрд. долара. Според доклад на института "Рокфелер" към държавния университет в Ню Йорк, Аляска дължи 90% от общите си средства на приходите от налози върху добива на петрол. Но тъй като цените на черното злато падат, щатът обсъжда дали да не търси други приходоизточници.

По начало жителите на Аляска са едни от най-облагодетелстваните в страната що се отнася до данъчно облагане. Това е единственият щат, в който няма нито подоходен данък, нито такъв върху продажбите. 

Освен това всеки жител получава роялти (възнаграждение) за добива на петрол в размер на рекордните 2072 долара. 

Плановете на Уолкър са доходите на домакинствата да се обложат с 1,5% данък и да се намали размерът на роялти плащанията. Предвижда се още по-високи акцизи върху алкохола, тютюна и моторното масло. Така може да се спестят 100 млн. долара от оперативни разходи.
Коментари: 0