Amazon купува създателя на поредицата за Джеймс Бонд

Сделката бележи най-смелия ход в развлекателната индустрия на технологичния гигант

Amazon купува създателя на поредицата за Джеймс Бонд

Снимка: БТА

972 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Amazon заяви, че ще придобие MGM Studios, което стои зад култовата поредица за Джеймс Бонд. Цената на сделката е 8.45 млрд. долара и бележи най-смелия ход на компанията в развлекателната индустрия, като ускорява още повече стрийминг амбициите ѝ. Това е второто най-голямо придобиване на лидера в електронната търговия след 2017 г., когато даде 13.7 млрд. долара за Whole Foods.

Идеята на Amazon е да се възползва максимално от богатия опит на MGM, която има зад гърба си обширен каталог от 4000 филма и 17 000 телевизионни предавания. Ноу-хауто ще подпомогне дейността на нейното кино и телевизионно подразделение Amazon Studios.

Истинската финансова стойност зад тази сделка е съкровището в дълбокия каталог, който планираме да преосмислим и развием заедно с талантливия екип на MGM“, каза Майк Хопкинс, старши вицепрезидент на Prime Video и Amazon Studios, цитиран от CNBC.

Съобщението не оказа особено влияние върху движението на акциите на Amazon.

Сделката обаче подчертава готовността на Amazon да бръкне дълбоко в джобовете си, за да остане конкурентоспособна на вече пренаселения стрийминг пазар. Amazon, Netflix, Disney и други услуги за видео стрийминг се стремят да подобрят своите филмотеки от съдържание, за да спечелят абонати.

Amazon отдавна демонстрира готовност за големи инвестиции във видео съдържание като стратегия за увеличаване на абонатите на Prime, които сега надхвърлят 200 милиона в световен мащаб. През миналата година компанията похарчи 11 млрд. долара за видео и музикално съдържание спрямо 7.8 млрд. долара през 2019 г.

Коментари: 0