Amazon отчете 12 пъти ръст на печалбата за тримесечието април-юни

Очаква се тази година компанията да има почти половината онлайн продажби в САЩ

Amazon отчете 12 пъти ръст на печалбата за тримесечието април-юни

Снимка: Amazon

528 ~ 1 мин. четене
Amazon обяви рекордни тримесечни резултати, подпомогнати от нарастването на онлайн продажбите и търсенето на облачните услуги.

Печалбата за тримесечието от април до края на юни достига рекордните 2,53 млрд. долара - приблизително 12 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година.

Продажбите са се увеличили с 39% до 52,89 млрд. долара, което е малко по-малко от прогнозите на анализаторите.

Акциите на Amazon се повишиха с над 3% след новината, съобщи Би Би Си.

"Това беше силно тримесечие", заяви главният финансов директор Брайън Олсавски. "Това, на което отдавам този резултат, е продължаващият ръст в някои от нашите най-печеливши области", коментира той.

В един от най-перспективните сегменти - на облачните услуги, продажбите на Amazon Web Services са нараснали с близо 50% на годишна база до $ 6.1 млрд.

Amazon също така привлича повече пари от реклама. Приходите на компанията в графа "други", което включва рекламата, са нараснали повече от два пъти до около $ 2.2 млрд.

Продажбите на дребно в Северна Америка също са солидни, като нараствата с около 44% до почти 32,2 млрд. долара.

Набирането на работници обаче се забавя през тримесечието.

Очаква се Amazon да отчете около половината от онлайн продажбите в САЩ тази година, според изследователската компания eMarketer.

Компанията съобщи на инвеститорите, че очаква продажбите през третото тримесечие да са в диапазона от 54 млрд. - 57,5 млрд. долара, което е ръст от 23% на 31%.
Подкрепи Economic.bg