American Airlines сключи споразумение за обезщетение с Boeing

Заради спирането от движение на 737 MAX авиокомпаниите са загубили над 1 млрд. долара

American Airlines сключи споразумение за обезщетение с Boeing

Снимка: БТА

456 ~ 1 мин. четене

Американската авиокомпания American Airlines е постигнала конфиденциално споразумение със самолетостроителя Boeing за компенсиране на финансовите загуби от спирането от движение на самолетите 737 MAX през 2019 г., предава Ройтерс. Американската авиокомпания - най-големият авиопревозвач в САЩ - посочи, че обезщетението ще бъде изплащано в продължение на няколко години.

American Airlines ще използва над 30 млн. долара от компенсацията на Boeing за служителите си заради план за споделяне на печалбата, допълва Al Jazeera. Авиокомпанията заяви, че не очаква съществено финансово въздействие на споразумението да бъде реализирано в приходите му за четвъртото тримесечие на 2019 г. и ще продължи разговорите относно обезщетяване на щетите, свързани със спирането на производството на 737 MAX след 2019 г.

Най-продаваният Boeing - 737 MAX преустанови производството си и бе спрян от движение след две фатални катастрофи за пет месеца, в които загинаха 346 души. Заради това авиокомпаниите изгубиха над 1 млрд. долара, разкрива CNBC. През последните седмици редица авиокомпании сключиха конфиденциални споразумения с Boeing.

Коментари: 0