Цените на петрола паднаха с над 1%

Цените на петрола спадат след сериозно повишение в предишните две сесии

Цените на петрола паднаха с над 1%

Снимка: БТА

312 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола паднаха с над 1% във вторник като страховете на инвеститорите от възможни проблеми с доставките на петрол от Близкия изток след убийството на военния генерал на Иран Касем Солеймани намаляха.

Цената на сорт Брент падна с 1.5% и достигна 67.86 долара за барел към 05:24 ч. българско време. Това бе поевтиняване с 82 цента. Фючърсите на лекия суров американски петрол (WTI) паднаха със 74 цента до 62.53 долара за барел към 05:24 ч. българско време.

Цените на петрола спадат след сериозно повишение в предишните две сесии, когато сорт Брент достигна най-високата си точка от септември, а WTI - най-високата си точка от април. Суровината поскъпна заради притесненията от ескалиращия конфликт между САЩ и Близкия изток и възможността от затруднения в доставките на петрол.

„Пазарът със сигурност се притеснява от проблеми с предлагането. Въпрос на различни сценарии е дали конфликтът ще нарани петролната продукция или не и изглежда, че инвеститорите се успокоиха в последните 24 часа“, коментираха от Националната австралийска банка. Според тях Иран се нуждаят от приходи в чужда валута и ако блокират износа на петрол, това не би било в техен интерес.

Според консултантската компания Eurasia Group Иран е по-вероятно да се концентрира върху целите си, свързани с американските войски, отколкото с тези, свързани с петрола.

Коментари: 0