САЩ подготвят санкции срещу Ирак

Те ще включват забрана за бизнеса между компании на двете страни

САЩ подготвят санкции срещу Ирак

Снимка: БТА

1112 ~ 2 мин. четене

САЩ започват подготовка на санкции срещу Ирак, твърди американското издание The Washington Post, позовавайки се на представители от администрацията във Вашингтон, пожелали анонимност. Намеренията на Вашингтон идват в отговор на решението на парламента в Багдад да приеме резолюция за изгонването на чуждестранните войски от страната.

Изданието съобщава, че санкциите ще включват забрана за бизнеса между компании на двете страни. Водещата роля за налагането на санкции ще имат Белият дом и Министерството на финансите на САЩ.

„Подобни стъпки ще бъдат много необичайни действия срещу съюзник, когото САЩ подкрепяха почти 20 години и харчиха за него стотици милиарди долари", отбелязва изданието. Настоящите дискусии обаче са предварителни и не е ясно дали мерките ще бъдат приложени. Според един от източниците, Вашингтон възнамерява да изчака известно време, за да види дали изявленията в Багдад ще продължат в същия дух.

„Редица експерти смятат, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, налагането на санкции без да се засягат американските интереси", пише The Washington Post.

Депутатите в иракския парламент приеха на спешно заседание резолюция, която „нареди на правителството да прекрати военното присъствие на чуждестранните сили в републиката и да сложи край на работата си в рамките на споразумение за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция". Документът беше одобрен с кворум, но при липса на сунитските и кюрдските фракции.

Срещата се проведе на фона на рязко влошаване на ситуацията в страната след поредица американски удари в Ирак. На 3 януари Пентагонът обяви ракетна атака в района на летището в Багдад, при която загина командирът на елитните части на иранските въоръжени сили Касем Солеймани. Иранският Върховен съвет за национална сигурност заяви, че ще направи всичко, за да отмъсти за убийството му.

Коментари: 0