Борсовите индекси на САЩ се повишиха в очакване на отговор от Ирак

Големите технологични компании успяха да изведат индексите на зелена територия

Борсовите индекси на САЩ се повишиха в очакване на отговор от Ирак

Снимка: Pixabay

356 ~ 3 мин. четене

В първия ден от новата седмица акциите записаха леки повишения, след като успяха да изтрият натрупаните загуби в началото на сесията. Dow Jones се покачи с 68 пункта след първоначалната загуба от 216 пункта в началото на деня. S&P 500 напредна с 0.35 на сто, а NASDAQ – с 0.56%. Големите технологични компании успяха да изведат индексите на зелена територия. Facebook и Amazon поскъпнаха с около процент, а видео-стрийминг гигантът Netflix и компанията-майка на Google - Alphabet прибавиха съответно 2.7% и 2.3% към стойността си.

Възстановяването идва след петъчните разпродажби след атаката над иранския генерал Солеймани в Багдад. След като лекият суров петрол достигна максимума си от април насам с трипроцентния скок в петък, вчера черното злато отстъпи, макар и в началото на деня да беше с 2% по-скъпо.

В неделя Тръмп заяви, че може да наложи санкции на Ирак след като парламентът одобри резолюция, с която да бъдат експулсирани чужди войски от страната. Тръмп заяви, че САЩ имат изключително скъпа въздушна база в Ирак, за която са похарчени милиарди долари още преди той да дойде на власт и САЩ няма да се оттеглят преди да им се отплати.

Иран заяви в неделя, че няма да спазва ограниченията за обогатяване на уран от договорката от 2015 година. В крайна сметка инвеститорите се насочиха към златото и държавните облигации. В петък златото достигна шестгодишния си връх, а доходността по 10-годишните американски ДЦК достигна 1.8% след като от началото на 2020 година беше над 1.9%.

Нова червена вълна заля Стария континент. Немският бенчмарк DAX изтри 92 пункта или 0.7 на сто до 13 126 пункта, френският САС – половин процент до 6 013, а британският FTSE – 0.62% до 7 575 пункта в края на първата сесия за новата седмица.

Акценти днес                                 

Данни за инфлацията – Еврозона 

Днес акцент ща бъдат данните за индекса на потребителските цени (CPI) за Еврозоната. CPI е един от важните икономически индикатори, с който се измерва инфлацията и има голямо значение за икономиката, както и силно влияние върху валутата. Очаква се леко покачване на годишна база през декември от 1.0% на 1.3%.

Инструмент на фокус - Microsoft Corp.

След консолидацията от август и септември, през втората половина на октомври акциите на технологичния гигант записаха солиден ръст. Според индикатора Стохастик е възможно скорошно леко поевтиняване, което смятаме, че може да се използва за вход в дългосрочна дълга позиция.

EUR/USD            

Най-популярната валутна двойка прави опити за пробив на 50-седмичната средна ЕМА, която съвпада с 61.80% от Корекцията на Фибоначи. След пробива на горната граница на канала при поскъпване над 1.1250 би могло да се говори за атака и на следващата съпротива при 1.1450. Прибягването на инвеститорите към активи-убежища би могло да даде възможност на еврото да напредне спрямо долара и след преодоляване на съпротивата над 1.1200 картината, може да се промени, особено при пропадане на сделката на 15 януари между САЩ и Китай.

XAU/USD – Дневна

В края на годината при по-умерените разпродажби спрямо тези през декември 2018 година златото напредна, а след атаката над иранския генерал ценният метал записа сериозно поскъпване. Интрадневно вчера златото записа нов локален връх и все още се държи над максимума от края на август миналата година. При сегашното колебание в икономически и геополитически план очакваме тенденцията на поскъпване да се запази. 

S&P 500

Широкият измерител на икономиката на САЩ прави опити да излезе от възходящия канал, в който се движи през 2019 година и макар и движението да е неуверено, е възможно в скоро време да се затвърди над горната граница на канала. Не бива да се подценява търговската сделка между САЩ и Китай на 15 януари, като при провал е възможно да настане корекция на щатския пазар. След тази дата ще стане ясно дали относително дългосрочна дълга позиция е удачна, затова дотогава препоръчваме покупки от по-краткосрочен характер.

Коментари: 0