Американските индекси се отдръпнаха от рекордите

В Европа индексите се търгуваха предимно на червено

Американските индекси се отдръпнаха от рекордите
През изминалата борсова сесия водещите американски индекси се отдръпнаха от рекордните си нива, като единствено NASDAQ успя да запише повишение и нов връх от 6867 пункта, благодарение на поскъпването с над 1% на акциите на Amazon. Междувременно Dow Jones и S&P500 отчетоха понижения от съответно 0.27% и 0.08%, като най-слабо се представиха имотният и финансовият сектор.

На вниманието на инвеститорите в края на сесията падна протоколът от последното заседание на ФЕД, от който стана ясно, че централната банка към момента се придържа към плана си за вдигане на лихвите през декември, но в същото време продължава да следи неочаквано ниското ниво на инфлация в страната. Новините оказаха натиск върху щатската валута и в края на деня EUR/USD записа повишение от 0.72%.

В Европа индексите се търгуваха предимно на червено, като немският DAX записа спад от 1.16%, притиснат от политическата несигурност в страната. На пазарите за суровини щатският петрол достигна до най-високото си ниво от юли 2015 година, след появили се спекулации, че Канада ще намали с 85% преноса на нефт към САЩ по един от основните си нефтопроводни канали. В резултат лекият суров петрол премина границата от $58 за барел, записвайки дневен ръст от 1.66%.

БВП трето тримесечие 2017 – Великобритания

В 11:30 часа българско време Националното бюро по статистика на Великобритания ще публикува втората оценка на данните за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие на годината. Очакванията са да бъде отчетен икономически ръст от 0.4% на месечна база и от 1.5% на годишна база.             
Инструмент на фокус - Western Digital Corp.

Американската компания за компютърна техника показва устойчив ръст в цената на акцията си от началото на 2016 насам. Формиралият се възходящ трендови канал на седмична база показва, че краткотрайните колебания в цената биват бързо коригирани от последователни възходящи движения. В момента акцията се намира близо до долната граница на канала, но в трета поредна седмица на поскъпване, което смятаме за красноречив сигнал за бичите нагласи на пазара. При покупка, целта в средносрочен план ще бъде пробив над психологическата граница от $100.

EUR/JPY

На дневната графика на EUR/JPY може да забележим, че от средата на месец септември насам при всяко свое понижение, валутната двойка получава подкрепа в зона около 131.00, като и към момента цената се доближава до това ниво. Смятаме, че спад под 130.50 или 100-дневната ЕМА ще бъде добър сигнал за влизане в къса позиция с потенциал за краткосрочно поевтиняване до 127.50. В противен случай валутната двойка вероятно ще отскочи от подкрепата и ще продължи рейнджовото си движение.

Natural Gas

След продължително движение в рейнджови канал, природния газ дава индикации за формиране на плавен възходящ тренд. В момента суровината се намира в период на разпродажби, което се потвърждава от пробива под 50-периодната подвижна средна, както и от силното низходящо движение на индикатора стохастик. Очакваме понижението да бъде ограничено до ниво от 2.90, където цената да срещне подкрепа от долната граница на канала на движение и да получи нов импулс от бичи настроените инвеститори.

DAX

След два дни на засилени повишения, политическата несигурност оказа своето влияние върху немския индекс и голяма част от инвеститорите осребриха своите печалби, с което DAX претърпя силно понижение през изминалата сесия. Забелязваме, че цената се срина под психологическата граница от 13 000 пункта, но все още се намира в зона на подкрепа и над 50-дневната ЕМА. Преди влизане в позиция е желателно да се изчака, тъй като понижение под 12 900 пункта вероятно ще задълбочи корекцията, а неуспешен пробив на подкрепата може да доведе до период на консолидация, последван от поскъпване.
Коментари: 0