Амстердам премахва емблематичния квартал на червените фенери

Кметът на града обяви идеята си за преобразяване на квартала още през 2019 г.

Амстердам премахва емблематичния квартал на червените фенери

Снимка: Pixabay

8882 ~ 1 мин. четене

Публичните домове в емблематичния квартал на червените фенери в Амстердам ще бъдат затворени и преместени в новосъздаден „еротичен център“, който да е далеч от централната част на града. За това се договориха общинските съветници на града, пише The Guardian. Предложението на кмета Фемке Халсема беше подкрепено от повечето политически партии.

Секс работниците ще бъдат поканени да се преместят в специално обособено за тази дейност място на различна локация в Амстердам. За момента обаче не е ясно в коя част на града то ще се намира.

Още през 2019 г. кметът обяви плановете си за преобразяване на квартала с червените фенери и неговите витрини с перденца, в опит да защити секс работниците от агресивни и арогантни туристи. Фемке Халсема твърдеше, че момичетата, които упражняват тази професия, трябва да бъдат преместени от витрините, защото вече са се превърнали в туристическа атракция и това понякога води до агресия.

Когато идеята беше предложена за първи път, новосформираната лобистка група, наречена Red Light United, заяви, че 90% от 170-те анкетирани жени секс работници искат да работят от витрините в тесните улички и край каналите Singel и De Wallen.

При провеждането на проучването дали жените са съгласни с това преместване, стана ясно, че не са. Пред вестник Het Parool една от тях, с псевдоним Foxxy, изрази притеснението си, че клиентите няма да знаят къде се намират те и трудно ще ги откриват, защото в момента всички знаят, че могат да си изберат момиче от витрината в квартала на червените фенери.

Мнозинството от съветниците обаче се съгласиха, че преместването е необходимо, за да се промени видът на туристите, привлечени в Амстердам.

Подкрепи Economic.bg