Турската лира скочи до шестмесечен връх

Данните за производството в страната подсказват скорошно възстановяване

Турската лира скочи до шестмесечен връх

Снимка: БТА

22351 ~ 1 мин. четене

Турската лира поскъпна с 0.8% във вторник сутрин и заедно със скока от 1.9% в понеделник излезе на шестмесечен връх. Валутата си поема глътка въздух след рекордния спад през ноември миналата година, като данните за производството в страната сочат скорошно възстановяване, а централната банка е готова на още повишения на основната лихва в опит да стабилизира лирата.

От началото на годината валутата е най-добре представящата се на пазара с изключение на китайския юан и това се случва след смяната на политиката на централната банка. Така към 9:45 ч. във вторник турската валута се търгува с 0.8% нагоре и един долар се равнява на 7.1299 лири. Припомняме, че според Goldman Sachs курсът долар/турска лира ще достигне 7 до края на първото тримесечие на годината.

Данните за производството показват, че поръчките в индустрията са на най-високото ниво от юли насам. Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), че турската икономика ще се разшири с 6% през 2021 г., също увеличи интереса към лирата.

Друга статистика пък показва, че цените на дребно в Истанбул са се увеличили с повече от 15% в сравнение с предходната година, докато цените на едро са скочили с близо 18%, което предполага, че строгата парична политика ще се поддържа през цялата година.

Представяйки първия инфлационен доклад за годината, управителят на централната банка Наджъ Агбал миналата седмица потвърди прогнозата за забавяне на инфлацията до 9.4% през 2021 г., след като тя нарасна до 14.6% през декември.

Гуверньорът на банката обяви, че строгата политика ще остане в сила, докато инфлацията не се забави до целта от 5%, което според него няма да се случи до 2023 г.

Подкрепи Economic.bg