Goldman прогнозира продължително поскъпване на турската лира

Банката ревизира в посока нагоре очакванията си за валутата

Goldman прогнозира продължително поскъпване на турската лира

Снимка: Unsplash

Поскъпване на турската лира в скоро бъдеще, но „ограничено“ от определени фактори, прогнозира инвестиционната банка Goldman Sachs в ревизия на очакванията си за валутата.

Докато в петък лирата поевтиня с 0.56% и 1 долар се търгуваше за 7.4106 лири, Goldman очаква в следващите три месеца турската валута да поскъпне и 1 долар да се равнява на около 7 лири. За сравнение, в предишната си тримесечна прогноза банката очакваше 1 долар да се търгува за 7.50 лири.

Валутните пазари продължават да се съмняват в лирата, въпреки ръста на лихвените проценти в страната“, пише в бележка на Goldman.  

Турската централна банка остави референтния си лихвен процент непроменен на ниво от 17% тази седмица, обещавайки да го поддържа повишен за „удължен“ период.

„Дори ако този преход към по-ортодоксална парична политика в Турция се запази, силата на валутата в крайна сметка може да бъде ограничена от необходимия опит за възстановяване на валутните резерви“, казват анализаторите на Goldman.

След резкия си срив през 2020 г., от началото на януари турската валута е една от най-добре представящите се на пазара. Лирата поскъпна с над 14% от рекордно ниското ниво, достигнато на 6 ноември в резултат на спада във валутните резерви, понижаването на лихвения процент и геополитическите решения на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Коментари: 0