Държавата ще строи нов спортен комплекс в София за близо 240 млн. лв.

Прогнозната стойност на проекта е почти три пъти по-висока от тази на зала „Арена Армеец“

Държавата ще строи нов спортен комплекс в София за близо 240 млн. лв.

Снимка: Unsplash

Изцяло нов спортен комплекс ще замени запуснатия плувен басейн „Червено знаме“ в София. Това обяви спортният министър Красен Кралев с публикация във Facebook.

На „Червено знаме“ ще изградим многофункционална зала с капацитет от 3000 души, допълнително три тренировъчни зали за различни видове спорт, открит и закрит плувен басейн, център за художествена гимнастика, зала за зимни спортове на закрито“, написа Кралев в социалната мрежа.

Прогнозната стойност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро. Съобщението на министъра идва, след като от гражданската организация „Спаси София“ обърна внимание на лошото състоянието, в което се намира държавния имот. Спортният министър посочва, че всъщност министерството има разработено предпроектно проучване, което вече е представено на инвеститори с интерес към обекта. Работните разговори, свързани с проекта, обаче са „временно преустановени поради пандемичната обстановка“. Не става ясно обаче от чия страна са преустановени - на министерството или на инвеститорите.

Прави впечатление, че прогнозната стойност на инвестицията в занемарения от самата държава имот е близо три пъти по-висока от стойността на откритата през 2011 г. зала „Арена Армеец София“ (около 90 млн. лв.).

Комплексът „Червено знаме“ се намира в непосредствена близост до зала „Арена Армеец“ и в момента включва в себе си открит и закрит басейн с олимпийски размери; открит и закрит басейн с кула за скокове; трибуни с капацитет за по 2000 зрители както във външната, така и във вътрешната част; волейболната зала „Васил Симов“; зали за баскетбол, борба и стрелба; хотелска част, разположена на 15 етажа. Той беше затворен през 2012 г.

Коментари: 0