Амстердам разработва първия в света автономен плавателен съд

Амстердам разработва първия в света автономен плавателен съд

Снимка: Facebook / E-Harbour

В холандската столица Амстердам започнаха тестове на малки автономни яхтени прототипи, които могат да облекчат задръстванията чрез превоз на пътници и събиране на битови отпадъци по обширната канална мрежа на града, пише Порталът на европейските общини TheMayor.EU. 

Тестовете завършиха двугодишният етап на изследване на Roboat, като част от петгодишно сътрудничество между Масачузетския технологичен институт и Амстердамския институт за напреднали метрополитни решения. 

Прототипите на автономни плавателни съдове, чиято дължина на корпусите е около 2 метра, ще бъдат оборудвани със сензори, микроконтролери и GPS модули. Амстердам е идеалното място за развитие на автономни плавателни съдове, тъй като почти една четвърт от града е покрита с вода. 

През следващата година екипът на Roboat ще тества прототипи за събиране на битови отпадъци, ще развива градския транспорт и технологията за сензори за вода. Предвижда се използването на LIDAR сензори за проверка на мостове и кейове. 

Изследва се и нов тип сензор, който може да показва качеството на водата, когато плавателните съдове се движат по каналите на града. 

Коментари: 0