Ананиев иска и частните болници да провеждат обществени поръчки

Здравният министър е поискал от НАП да провери болници и търговци на едро с с онкологични и онкохематологични лекарства

Ананиев иска и частните болници да провеждат обществени поръчки

Снимка: Economic.bg/Архив

968 ~ 2 мин. четене

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал от Националната агенция за приходите (НАП) да провери лечебните заведения и търговците на едро, които ги снабдяват с онкологични и онкохематологични лекарства.

„До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупувани от държавни и общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения. Това е първият сигнал, който даде управителят на НЗОК“, коментира Ананиев на брифинг в Народното събрание.

Проверката се явява отговор на думите на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев, който в интервю за „Дарик радио“ заяви в събота, че Касата плаща 7 пъти повече за лекарства, използвани в частните болници, отколкото за тези в държавните и общинските.

„Независимо от това, че става въпрос за един сигнал, аз ще предприема следните действия. Ще изпратя проект на текстове за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите, с който частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения. На второ място ще напиша писмо до НАП с копие до министъра на финансите, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства“, каза още Ананиев.

„На трето място ще възложа на изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реинбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък“, добави министърът.

Коментари: 0