Ангелкова: Да искаш 70 лв. за чадър и шезлонг е безумно

Договорът на концесионера на конкретния плаж ще бъде прекратен, заяви министърът на туризма

Ангелкова: Да искаш 70 лв. за чадър и шезлонг е безумно
6182 ~ 2 мин. четене
Случаите с безумни цени на чадъри и шезлонги по плажовете ще бъдат санкционирани. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред NOVA. „При всяко едно нарушение се реагира“, уточни Ангелкова.

Тя коментира и случая с концесионера на един от плажовете на Созопол, който иска 70 лв. за чадър и два шезлонга. „Цената не е окей, тя е безумна. В конкретния случай това е договор за наем, той е предложил тази цена на негов риск, за да управлява плажа. Договорът на концесионера ще бъде прекратен, тъй като освен цената, той има и други нарушения, свързани с квадратурата на неговото заведение, както и със спасителите“, допълни министърът на туризма и заяви, че с подобни случаи се вреди на имиджа на продукта.

По нейни думи 40% от оценката за концесионер се формира от ниската цена на плажните аксесоари и 20% от планираните инвестиции. „Анализът на концесионерите се прави от експерти от министерството и външни експерти“, коментира тя.

„Непрекъснато провеждаме срещи с представителите на туристическия бранш. Апелирам да се седне и да се помисли какво е това, което трябва да подобрим за следващия сезон, какво е това, което те следва да направят, че да сме предпочитана туристическа дестинация”, заяви Ангелкова.

Тя коментира и прехвърлянето на концесиите на плажовете към Министерството на туризма. Според нея това е повод да се извършват прозрачни процедури, които подлежат на контрол. Вчера депутатите приеха законодателните промени, които станаха повод за пореден остър сблъсък между Ангелкова и Валери Симеонов.

„Виждаме манипулации, внушения, за това какво да прави в сектора, особено по отношение на летния ни туризъм. Вчера в зала основно изказвания имаше една политическа партия. Проведохме широк дебат за това как да се управляват морските плажове. Още с приемането на Закона за концесиите преди 2 години изразихме опасенията си, че плажовете трябва да се отдават по особен ред, за да се гарантира прозрачност, стопанисване, безопасността и спокойствието на туристите”, коментира Ангелкова.


Подкрепи Economic.bg