Ангелов: Доволни сме от данните за заболеваемостта в България

НОЩ отчита нарастване на случаите и ако се забележи рязко увеличение, пак ще се затварят бизнеси

Ангелов: Доволни сме от данните за заболеваемостта в България

Снимка: Красимир Свраков

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим числата със загриженост и тревога. Следим нарастването на случаите. Но отчитаме изключително добър знак - нямаме такъв голям наплив и натиск към болниците. И в Кюстендил, и във Враца колегите се справят. Имат всичко необходимо, имат достатъчно легла, лекарите работят спокойно. Така можем да продължим спокойно с плана, който следваме - анализираме през 14 дни и разхлабваме мерките, за да не изпуснем ситуацията. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Той напомни, че отправното число е 200 и малко над 200 новозаразени на 100 000 души население за осреднен период от 14 дни. „При това системата може да работи нормално. И да бъдат обслужвани нормално“, каза министърът.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обаче посочи, че макар нарастването на случаите да не е експоненциално, то е факт. „Все още сме във фазата на постепенно нарастване. Не сме в експоненциално нарастване. Има изменение с 9% спрямо миналата седмица. За последните 4 седмици смъртността е на приливи и отливи. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите. Миналата седмица заетите легла в болниците бяха 30%, сега е 40%“, коментира Мутафчийски.

Ангелов обясни и как работи системата с отпускането и разхлабването на мерките в България. По неговите думи в периода, в който се отпуска дейността на бизнеса, се анализират всички числа. „Не може да продължим да бъдем затворени изцяло още месеци наред. Хората освен физическо здраве, имат и психическо здраве. Има хора, които не могат под никаква форма да бъдат затворени. Вървим по много тънък лед. Знаем го. Знаем какво се случва във всяка област, всяко РЗИ докладва веднага числата. Няма нито един показател, който да сме неглижирали“, категоричен е Ангелов.

Той също отчита нарастващите числа, но е категоричен, че този път системата ще издържи. Да, има увеличение на числата, подготвена е системата, има предпазни средства, консумативи, медикаменти, ваксини. Това е, което можем да направим. Опитваме се с най-меките мерки да постигаме този резултат. Не сме изненадани от увеличаването на случаите, очаквахме го. Ако нараснат много, пак ще има затягане на мерките“, каза още Ангелов.

Коментари: 0