Ангелов ще издаде днес заповед за разхлабване на още мерки

Здравният министър в оставка все още не знае какво ще се случва с ваксината на AstraZeneca

Ангелов ще издаде днес заповед за разхлабване на още мерки

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Другата седмица ще стане ясно как ще се процедира с ваксината на AstraZeneca в България, въпреки че решение се очакваше днес. Това стана ясно на брифинг на Костадин Ангелов, който изпълнява по съвместителство работата на министър и депутат. На брифинга днес присъстваха държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, директорът на софийската РЗИ д-р Данчо Пенчев, но не и проф. Венцислав Мутафчийски, вероятно защото вчера изненадващо премиерът в оставка Бойко Борисов разпусна Националния оперативен щаб (НОЩ), на който той беше председател.

Всички експертни съвети съветват да се прилагат и вторите игли на ваксината на AstraZeneca, но ще обсъдим всичко в понеделник и тогава ще имаме становище“, каза той.

Общоевропейско решение няма до момента, каза Ангелов, добавяйки, че няма как да чакаме такова, защото хората очакват отговор. "Ще дадем отговор, няма да подведем никого, ще се водим от безопасността на всеки отделен човек". 

Според Ангелов решението за спирането на работата на щаба е логично и не трябва да се прави политика от него. „Този щаб абсолютно логично е да бъде разформирован в края на мандата от премиера Борисов, логично е следващият премиер, който и да е той, да създаде такъв консултативен орган“.

Той обяви, че вероятно днес ще има нова заповед за разхлабване на още мерки и те ще са за капацитета на театрите, които сега използват 30% от него и вероятно ще бъде вдигнат до 50%.

По прогнозите на Здравното министерство при оптимистичния сценарий е възможно постигане на колективен имунитет в края на месец юни, при реалистичният – в края на юли, а песимистичният вариант - в края на август.

Очаква се след няколко седмици да се усети спад в броя на хоспитализираните.

Коментари: 0