Apple и Netflix изтриха близо 2% от пазарната си капитализация

И двете компании бяха засегнати от негативните прогнози на Goldman Sachs

Apple и Netflix изтриха близо 2% от пазарната си капитализация
Поевтиняването на водещите технологични акции поведе щатските индекси отново надолу в понеделник след големите загуби през миналата седмица. Широкият S&P 500 изтри 0.6% от стойността си и приключи търговията на ниво от 2750 пункта, като технологичният сектор се понижи с 1.5%. NASDAQ пък спадна с 0.9% и затвори при 7430 пункта. Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones изостана с почти 90 пункта до 25250.

Apple и Netflix изтриха повече от 1.8% от пазарната си капитализация. Причината за поевтиняването на книжата  на видео стийминг гиганта беше понижението на Goldman Sachs и Raymond James за ценовата цел на компанията. Apple пък поевтиня заради изказване на Goldman Sachs относно потенциално бъдещо намаляване на приходите в близко бъдеще основно заради търговския конфликт с Китай. Amazon, Alphabet и Microsoft също записаха загуби в понеделник. Производителят на чипове Nvidia изтри 4.5% от стойността си.

Първата сесия за работната седмица беше силно волатилна. Интрадневния връх на Dow Jones беше с ръст от 142 пункта, а дъното – със спад от 96 пункта. Междувременно сред корпоративните новини акцент беше по-добрият приход на Bank of America, който надмина очакванията на анализаторите. Въпреки това акциите на компанията поевтиняха с 1.9%.

В Европа книжата записаха слаби повишения основно заради потенциално положително развитие около ситуацията с развода на Великобритания със Съюза. FTSE добави близо половин процент към стойността си или 33 пункта. Британската лира се търгуваше за 1.315 спрямо щатския долар в късния следобед, слабо променена от началото на деня. Немският бенчмарк пък се повиши с 0.78% до 11614. Френският САС обаче приключи търговията на червена територия с едва 0.02% по-малко. Загубите бяха поведени от индустриалните и финансовите акции, които реализираха спад от 0.7%.

Петролът поскъпна след дипломатическото напрежение между Запада и Саудитска Арабия, тъй като кралството заплаши да санкционира всички държави, които обмислят мерки срещу изчезването на саудитски журналист в Турция.

Акценти днес

Финансови отчети – Q3 2018

Продължава сезонът на финансовите отчети за Q3 на годината. Днес данни ще публикуват Goldman Sachs, IBM, J&J, Morgan Stanley, Netflix, Omnicom, United Health и редица други компании. Очаква се гигантът J&J с пазарна капитализация, възлизаща на повече от 359 млрд. щ. д., да обяви приходи в размер на 20.04 млрд. долара и печалба на акция (EPS) от $2.03. Междувременно анализатори смятат, че приходите на видео стийминг лидера Netflix ще възлизат на точно 4 млрд. долара, а EPS – на 68 цента на акция. Прогнозите за Goldman Sachs са за 8.37 млрд. приходи и EPS - $5.40, а за IBM – респективно 19.1 млрд. долара и $3.39 на една акция.

Инструмент на фокус - Goldman Sachs

Една от най-старите инвестиционни банки постепенно от началото на годината губи от пазарната си капитализация, движейки се в доста прецизен низходящ канал. Днес финансовите отчети, които нюйоркската банка ще изнесе, ще дадат нов тласък в хода на акциите. Индикаторът Стохастик е в зона на разпродажби и вчера Goldman Sachs финишира на по-високи от тези в началото на сесията стойности, но и двата фактора не са достатъчни да кажем, че акциите ще поскъпнат. Може да се влезе в позиция след излизането на репортите, които биха дали посока на движение на книжата на банката.

GBP/USD

GBP/USD успя да излезе от низходящия канал, в който се намираше в продължение на няколко месеца, но срещна съпротива при 1.3200. Вчера интрадневното дъно на котировките достигна 50-дневната средна, но в крайна сметка валутната двойка финишира почти непроменена. Стохастик се намира в зона на прекупен пазар и отбеляза низходящо пресичане, което обикновено се приема за мечи сигнал. Вход в къса позиция би бил оправдан при нова червена свещ и евентуален пробив на подвижната средна, а целта – 1.3050-1.3000.

Oil US

Щатският петрол се оттегли от 4-годишния си максимум през последните 10-ина сесии. Котировките все още са под 50-периодната средна и в изминалите дни са в непосредствена близост до линията на подкрепа. Осцилаторът MACD е под 0 и дава индикации за продължаване на понижението, което не бива да се подценява при вход в позиция. Смятаме, че за покупка или продажба трябва да се изчака установяване на движение под или над долната граница на канала.

DAX

Немският бенчмарк проби долната граница на низходящия си канал и три поредни сесии се движеше под нея. Последната японска свещ е зелена и приближава линията, която сега е такава на съпротива, но MACD се понижава в отрицателна територия. За вход в къса позиция бихме препоръчали да се изчакат нови поне две червени свещи. Очакваме обаче котировките да възвърнат движението си в канала, но за целта трябва да се изчака поне една сесия да отбележи стойности над 11700-11750 пункта, тоест над долната граница.
Коментари: 0