Италия одобри по-големия бюджетен дефицит и чака присъдата на ЕК

Заложеният дефицит за следващата година е 2.4% от брутния вътрешен продукт

Италия одобри по-големия бюджетен дефицит и чака присъдата на ЕК
Италианското правителство одобри снощи проектобюджета за 2019 г., който предвижда увеличение на социалните разходи, намаляване на възрастта за пенсиониране и вдигане на бюджетния дефицит, предадоха световните агенции.

Финансовата рамка сега е изпратена до Европейската комисия, която отправи доста критики към популисткото италианско правителство заради бюджетния дефицит, след като кабинетът го обяви в началото на месеца. Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси каза, че проектобюджетът „не е добър за народа“, припомня Франс прес.

При представянето на финансовата рамка за бюджета, изготвен от коалиционното правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното движение „Пет звезди“, стана ясно, че заложеният дефицит за следващата година е 2.4% от брутния вътрешен продукт.

Това е под целевия дефицит от 3%, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0.8%, отбелязва Ройтерс. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1.8%.

Сега Комисията ще направи оценка на финансовата рамка, която е отделен документ от бюджетния закон, в срок от две седмици, като може да го отхвърли и да поиска Рим да състави нова финансова рамка. Европейската комисия досега не е прибягвала до тази мярка, откакто получи такива правомощия през 2013 г.

Популисткото правителство няма да направи крачка назад с мотива, че големите разходи са нужни за насърчаване на икономиката и справяне с повишаващата се бедност в третата по големина икономика в еврозоната.

Бюджетът спазва обещанията на правителството, като същевременно държавният бюджет е в ред, каза премиерът Джузепе Конте след заседанието на кабинета.

Основните предвидени мерки включват базов доход за най-бедните, частична амнистия за гражданите, които уредят данъчни спорове с властите, както и намаляване на данъците за самонаетите.
Коментари: 0