Климатичните промени поставят в опасност бирата

По-малко ечемик ще означава недостиг на бира и по-високи цени

Климатичните промени поставят в опасност бирата

Снимка: Pixabay

Климатичните промени ще донесат проблеми на любителите на бирата през идните десетилетия, тъй като ще намалят реколтата от ечемик, който е основна съставка на най-популярната алкохолна напитка в света. Това сочи изследване на списание "Нейчър плантс", цитирано от Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Екстремни метеорологични явления, включващи горещи вълни и суши, ще се случват на всеки две или три години през втората половина на века, ако температурите нарастват със сегашния темп, според проучването. 

Очаква се при екстремни събития средната световна реколта от ечемик да спадне с 3 до 17 процента в зависимост от условията, уточняват авторите. 

По-малко ечемик ще означава недостиг на бира и по-високи цени. Според "най-горещия сценарий" Китай ще пострада от най-голям недостиг през текущото столетие, следван от САЩ, Германия и Русия. 

Цените ще скочат най-силно в Ирландия, Италия, Канада и Полша. При екстремни климатични събития 0,5-литрова бутилка бира в Ирландия ще поскъпне от 2,50 долара до 5 долара. 

Въпросът с бирата бледнее в сравнение с други проблеми, свързани с климатичните промени като сигурността на хранителните доставки, щетите от бури и недостига на питейна вода. Заплахата за напитката, на която хората се наслаждават от хиляди години обаче е показател, че дори потребителите в развитите страни не могат да избегнат последиците от промените на планетата, подчертава Дабо Гуан, водещ автор на изследването и професор по икономика на климатичните промени в Университета на Източна Англия. 

"Климатичните промени ще засегнат всички ни, не само хората в Индия и африканските страни", посочва Гуан. 

Проучването не отчита последиците, които климатичните промени могат да окажат върху други неизменни съставки на бирата като хмела. 

От гледна точка на потребителите в развитите страни, които искат да предотвратят недостига на бира, ще бъде разумно да подкрепят мерки, насочени към намаляване на емисиите газове, които според учените са виновни за затоплянето на планетата, подчертава Гуан.

Множество компании осъзнават рисковете от климатичните изменения за ечемика, от който 17 процента се използват за производството на бира. Редица страни поддържат резерви за спешни случаи от основни култури като царевица, ориз и пшеница с цел да противодействат на ценови скокове или недостиг. 

Повечето обаче не включват ечемика в тази група, което го прави уязвим от климатични явления, допълва Ройтерс.
Коментари: 0